Hur blir man frälst?

På den här sidan vill vi berätta vem Jesus Kristus är, och hur man blir frälst. För att göra det vill vi börja med en berättelse.

En berättelse om ett fartyg

Tänk dig ett stort kryssningsfartyg mitt ute på havet. Det finns flera olika våningar på fartyget med olika standard: rika och mäktiga människor har sina hytter längst upp, fattiga och trasiga människor sover längst ner, och medelklassen har sina hytter någonstans i mitten. De olika grupperna av människor tittar ofta snett på varandra, har olika livsstil och politisk uppfattning, de tror på olika gudar eller tror inte på något övernaturligt alls, och grälar ganska ofta med varandra. De skyller alla sina problem på någon av de andra grupperna som inte är lika upplysta som de själva.

Fartyget svajar lite ibland, men ser ändå rätt stabilt ut. Det finns inga livbåtar eller flytvästar ombord eftersom man räknar med att fartyget är osänkbart. Problemet är bara att det finns ett stort hål under vattenlinjen därför att man varken följt sjökortet eller litat på kompassen och därför åkt åt fel håll och kört på ett undervattensgrund. Hålet gör att fartyget tar in vatten och sjunker sakta men säkert. Delar av besättningen vet att olyckan hotar, men döljer det för att inte oroa passagerarna. Emellanåt får dock enstaka passagerare veta vad som håller på att hända, och försöker varna resten av passagerarna, men blir genast avfärdade som lögnare eller fridstörare, och om de inte tystnar kastas de överbord.

Fartyget kommer så in i en fruktansvärd storm, och båten kränger hit och dit. En del av passagerarna förstår nu att båten håller på att sjunka och rusar upp till däcket och spanar ut över havet för att se om det finns någon räddning. Hela båten är omgiven av tjock dimma, och man kan inte se särskilt långt. Men plötsligt inträffar det märkliga att många lanternor och sökarljus tänds inne dimman, runtom fartyget, och ur dimman kommer livbojar farande från alla håll och lägger sig som en ring runt fartyget. Varje boj sitter fastspänd i ett rep som är utsträckt och försvinner in i dimman – det går inte att se var bojen och repet kommer från eller vad repet sitter fast i, men det ser mycket stadigt ut. På varje boj står det skrivet med stora bokstäver: ”Jesus Kristus”.

Ur dimman kommer en röst som ropar: ”Er båt sjunker, och ni kommer inte att klara er. Lämna båten och ta tag i varsin livboj, det är enda räddningen. Det är bråttom, skynda er!”

Bland passagerarna på båten blir reaktionen mycket olika. En del förnekar att båten sjunker och avfärdar alltsammans som galenskaper och går in och sätter sig i sina hytter, andra medger att båten sjunker men vill inte ha hjälp, utan försöker snickra ihop egna livbåtar av bråte från fartyget, åter andra blir arga på de andra passagerarna och försöker skylla alltsammans på dem. Men några få bestämmer sig för att lämna det sjunkande skeppet och kastar sig desperat ut i vattnet, och tar tag i varsin livboj och håller fast hårt i dem. Genast sträcks repen, bojarna dras tillbaka in i dimman med dem som håller i dem, och ljusen släcks.

Några minuter senaste sjunker fartyget, med man och allt.

En berättelse om Jesus Kristus

Berättelsen om fartyget och livbojarna  är en förenklad bild av en annan berättelse, en berättelse om Jesus Kristus, en berättelse som Bibeln berättar för oss.

Bibelns budskap är att du och jag befinner oss i en värld som är på väg att gå under, men att det finns räddning att få hos Jesus Kristus.

En berättelse om ett kors

Bibeln säger att Gud skapade världen i perfekt harmoni, men att katastrofen blev ett faktum när människorna, som fått en fri vilja, vände sig bort från Gud och även började göra varandra illa. Då kom synden in i världen, och genom synden sjukdomar, död och lidande.

Men Gud hade en plan för att återställa ordningen. Genom att Han sände sin egen Son, Jesus Kristus, som en människa för att dö på ett kors istället för människorna, och uppstå igenom från de döda på den tredje dagen, öppnade han en väg tillbaka till gemenskapen med sig. Bibeln säger att vägen tillbaka till Gud handlar om omvändelse och tro.

Omvändelse är att lämna det gamla

Att omvända sig till Gud handlar om att ångra sig, bekänna sina synder och vända sig bort från dem och istället vända sig till Gud. I berättelsen om det sjunkande fartyget handlar det om att våga lämna fartyget och allt ombord och kasta sig ut i vattnet.

Tro på Jesus är att ta livbojen

Att tro på Jesus är att lita på att han tagit alla synder på korset och dött och uppstått för alla människor, men också för var och en personligt, och sätta all sin förtröstan på att det är genom Honom som man blir räddad, att lita på Jesus och vad Han har gjort på korset och hålla fast vid det vad som än händer.  I berättelsen om det sjunkande fartyget handlar det om att ta tag hårt i livbojen och inte släppa taget.

Några bibelord om frälsningen genom Jesus

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Johannesevangeliet 3:16)

Om du med din mun bekänner att Jesus är Herren, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda så skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, och med munnen bekänner man och blir frälst. (Romarbrevet 10:9-10)

Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, sa att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.  (Apostlargärningarna 2:38)

Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj. (Apostlargärningarna 17:31)

Hur gör man då?

Bibeln säger att Gud är nära alla som ber till Honom. Tala med Honom, be Honom förlåta dig dina synder och säg Honom att du vill följa Jesus resten av ditt liv.

Och sen då?

Några råd på vägen är:

  • Be till Gud varje dag
  • Läs Bibeln varje dag
  • Hitta en andlig gemenskap där du kan växa i din tro
  • Berätta för andra vad Jesus har gjort för dig.

Gud välsigne dig!

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna! Alla som arbetar i Pingstkyrkan i Lindesberg har tystnadsplikt.